Morgen is de nieuwe versie van de iPhone ook in Nederland verkrijgbaar. De eerste drie dagen na de lancering in de V.S. gingen er maar liefst een miljoen exemplaren over de toonbank, veel meer dan analisten hadden voorspeld. Intussen is er een ware industrie ontstaan voor programmaatjes voor de succesvolle smartphone. Ook in Nederland pikt men een graantje mee.

Een van de successen van de iPhone schuilt in de zogenaamde AppStore, waar gebruikers programmaatjes voor hun iPhone kunnen downloaden. Softwareprogrammeurs kunnen zelf dit soort programma’s ontwikkelen en via de AppStore verkopen, mits goedgekeurd door Apple. De prijs bepalen ze zelf, maar 30 procent van de opbrengst gaat naar Apple.

Dat kan een hele lucratieve zaak zijn. Binnen een jaar groeide de AppStore van 500 naar ruim 50 duizend applicaties. And counting. Sommige programmeurs kunnen ervan leven, anderen verdienen bij, of zien het als reclame. In (de papieren versie van) de Volkskrant staan drie portretten van ondernemers die geld verdienen aan de Appleapps. Hieronder een korte samenvatting.

Paul van Dijk
Deze eigenaar van Circlesoft, een bedrijfje in iPhone-ontwikkeling, verdient er inmiddels een aardige boterham aan. ‘MIjn allereerste app was eeen programmaatje om je body mass indez te berekenen, om te kijken of je nog op gewicht bent. Het was bedoeld als try-out, meer niet. Maar tot mijn gorte verrassing werd-ie honderdduizend keer gedownload,’ vertelt Van Dijk opgetogen in voornoemd dagblad. ‘Omdat het wel lekker ging ben ik ermee doorgegaan.’

Inmiddels heeft Van Dijk wat naamsbekendheid. Hij werd steeds vaker benaderd door bedrijven die hem vroegen een applicatie voor ze te maken. Het resultaat was zijn bedrijf Circlesoft. Inmiddels kan hij zijn gezin ervan onderhouden.

Niels Kooiker
Deze student informatica uit Hengelo, die een mastermind-achtig spelletje voor de iPhone ontwikkeld heeft. Inmiddels is het programmaatje 2000 keer gedownload á 70 cent per stuk voor Kooiker. Rijk is hij er dus niet van geworden, maar het is wel een leuke bijverdienste. ‘Natuurlijk hoop ik ooit een klapper te maken, maar of dat ooit lukt? Eerst maar even afstuderen.’

Joris Kluivers
Kluivers ontwierp het bij insiders inmiddels bekende Lyrics, een applicatie waarmee je songteksten bij je muziek kunt ophalen. Helaas keurde Apple het af, omdat het schuine taal zou bevatten. Een aanpassing maakte de klant weer ontevreden, omdat veel songteksten nu niet meer werden gevonden. Het inbouwen van een code waarmee de blokkade kon worden omzeild deed Lyrics de das om, het is niet meer te downloaden.

Kluiver maalt er niet om. Hij ziet het als een goede reclame. ‘Inmiddels staan in de AppStore zoveel programma’s dat de kans op een echt groot succes klein is gworden. Ik doe het dan ook niet om rijk van te worden . Het mooiste is dat je je applicaties online krijgt en dat je naam wordt genoemd. Daar komen dan weer opdrachten uit voort.’

bron: bizz.nl

Gerelaterde berichten

Tags:


Comments are closed.